Je zou het misschien niet direct verwachten, maar bomen hebben – net als planten – af en toe de nodige verzorging nodig. En aangezien dit het beste gedaan kan worden door een expert, wordt er regelmatig een boomverzorger ingehuurd om dit klusje te klaren. Maar wat doet een boomverzorger allemaal? Op welke manier zorgt hij ervoor dat een boom gezond is en blijft. En wat als er geen redden meer aan is?

 

Bomen planten en ondersteunen

Jonge bomen kunnen het behoorlijk zwaar hebben. Het planten is al een kunst op zichzelf en eenmaal in de grond, is het belangrijk dat de boom goed begeleid wordt in het groeiproces. Laten we beginnen bij het planten; het planten van een boom luistert nauwer dan je zou denken. Een boompje mag immers niet te diep geplaatst worden, omdat de wortels dan geen zuurstof meer kunnen opnemen. Ook mag het niet te ondiep, omdat je dan het risico loopt dat de boom zich niet goed kan vestigen in de grond. Is de boom eenmaal geplant, dan zullen veel boomverzorgers de jonge bomen verankeren. Door ze te verankeren bescherm je ze namelijk tegen harde wind en de ellende die daarmee gepaard kan gaan. Denk hierbij aan scheefgroei, of boompjes die gewoon in hun geheel worden ontworteld. Door de bomen te verankeren, zet je er een paaltje – of meerdere paaltjes – naast, die met banden worden bevestigd. Hiermee groeit de boom mooi recht en is hij uitstekend beschermd tegen eventuele stormen die de bomen volledig kunnen ontwrichten.

 

Bomen snoeien

Het snoeien van de bomen is een andere manier van boomverzorging. Snoeien betekent dat je de boom fris houdt en dat oudere, dode of te zware takken worden verwijderd. Dit is goed voor de boom, maar betekent ook dat die zware takken geen gevaar kunnen vormen voor voorbijgangers. Als een tak topzwaar wordt, kan hij onder zijn eigen gewicht bezwijken en afbreken. Wie dan toevallig onder de boom doorloopt, kan hier behoorlijk letsel van oplopen. Bomen snoeien kan op allerlei manieren en heeft dus meerdere functies; naast de gezondheid van de boom, wordt ook de look ervan verbeterd. In een woonwijk staat het immers wel zo netjes als de bomen netjes gesnoeid zijn en niet zuchten onder wildgroei.

 

Bomen verwijderen

Als het echt niet anders kan, kan een boomverzorger ook ervoor kiezen om de boom te verwijderen. Dit is een soort laatste redmiddel, maar soms ook gewoon noodzakelijk. Als een boom ongeneeslijk ziek is, te oud wordt of gewoon echt geen plek meer heeft op zijn oorspronkelijke plaats, dan moet de boom verwijderd worden. Bij gezonde bomen kan ervoor gekozen worden om de boom ergens anders een nieuw leven te geven; dan wordt de boom verplaatst naar een betere locatie en daar opnieuw geplant. Is ook die optie onmogelijk, dan wordt de boom geveld. Het is in die gevallen belangrijk dat dit veilig gebeurt, omdat met name grote bomen soms met flink wat geweld naar beneden kunnen komen. Boomverzorgers weten gelukkig hoe dit moet en zorgen ervoor dat alle betrokkenen veilig zijn.