Ben je van plan je huis op te fleuren met je kamerplanten? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel lees je hier meer over.

Soort plant

Er zijn heel veel soorten planten waar je uit kan kiezen. Waar moet je dan beginnen met je keuze? Je kunt eerst een onderscheid maken tussen planten die weinig verzorging nodig hebben en planten die veel verzorging nodig. Heb je (nog) geen groene vingers? Kies dan eerst planten die weinig verzorging nodig hebben. Dit zijn bijvoorbeeld cactussen en vetplanten. Onder vetplanten vallen onder andere de Crassula, Haworthia, Kalanchoë en Muurpeper. Als je nu geen groene vingers hebt, hoeft dit niet te betekenen dat je nooit goed zult worden in het verzorgen van planten. Alles is te leren. Je kunt hier meer over leren door te leren van anderen, Youtube filmpjes te bekijken of een workshop te volgen. Als je goed bent in het verzorgen van planten kan je voor planten kiezen die meer verzorging nodig hebben, zoals de Drankeboom, Kamerden, Krulvaren, Kaapse Jasmijn en Lepelplant. Vervolgens kan je kiezen of je groene planten wilt of bloeiende planten wilt. Daarnaast kan je ook kiezen uit kleine, middelgrote of grote planten.

Houd rekening met huisdieren en/of kinderen

Heb je huisdieren? Dan zijn er veel soorten planten die je beter niet in huis kunt nemen. Een groot aantal planten is namelijk giftig voor honden en/of katten. Bijvoorbeeld de planten zoals Herfstkrokus, Azalea’s, Cyclaam, Chrysant, Dieffenbachia en Amaryllis zijn giftig voor katten. De Rododendron, Hortensia, Tulp, Lelie en Ficus zijn giftig voor honden. Je kunt giftige planten wel in huis nemen als ze buiten het bereik van je huisdier staan. Voor honden is dat makkelijker dan voor katten, omdat katten veel klimmen. Ook als je kinderen hebt is het belangrijk om op te letten welke planten je koopt. Een cactus is bijvoorbeeld niet geschikt behalve als het buiten bereik van je kind is.

Juiste verzorging

Vervolgens als je een of meerdere planten hebt gevonden moet je zorgen dat je weet hoe je de plant moet verzorgen. Elke plant heeft andere verzorging nodig. Kentia verzorging is bijvoorbeeld erg anders dan de Dracadena verzorging. Meestal staat er op het kaartje van de plant hoe je de plant moet verzorgen. Toch is het slim om op het internet nog wat meer informatie op te zoeken.

Daarnaast is het belangrijk dat je een goed formaat pot aanschaft voor je plant. Tussendoor groeit je plant. Houd dan goed in de gaten of de pot nog steeds groot genoeg is. Wacht niet te lang met het verpotten van je plant. Hierdoor kan je plant niet goed groeien.