Er zijn steeds meer mensen die graag veel aandacht besteden aan hun planten. Niet veel mensen weten dan ook dat er veel meer te doen is dan alleen water en voeding geven. Het kan voorkomen dat een plant erg ziek of zwak is. Om deze plant te helpen om weer sterker en/of beter te worden kan je een plant vermeerderen. Het woord zegt het ook al. Er zijn dan ook verschillende manieren om een plant te vermeerderen. Er bestaan 6 manieren om een plant te vermeerderen. In de deze blog wordt er uitgelegd hoe je een plant kan vermeerderen en welke opties mogelijk zijn. 

Stekken

De meest gebruikte manier om een plant te vermeerderen is stekken. Stekken is een stuk van de plant afsnijden of breken met als doel uit dit stuk wortels te laten groeien. Zo zijn er dan ook verschillende delen van de plant die afgesneden of gebroken kan worden om te gebruiken voor het stekken. De verschillende stek manieren zijn: wortelstek, bladstek, eenoogstek, kopstek of scheutstek. 

Zaaien

De meest makkelijke manier om een plant te vermeerderen door te zaaien. Er kunnen zaadjes gekocht worden om deze vervolgens te zaaien. Ook kan er zelf naar zaadjes gezocht worden door bij wilde planten te kijken. Bij deze manier moet iemand goed weten wat de zaadjes zijn van de plant en of dat het mogelijk is om aan de zaadjes te komen.

De zaadjes groeien het best wanneer de zaadjes in de juiste stekbak wordt geplaatst. Bij sommige gevallen kan een stekbak in dezelfde winkel als de zaadjes gekocht worden. 

Bladeren

Een andere bekende en makkelijke manier om een plant te vermeerderen is met de bladeren. Hierbij worden de bladeren van een plant afgesneden of gebroken om deze vervolgens te scheuren. De stukjes bladeren worden vervolgens verdeeld over verschillende potten. Ook kunnen er andere delen van de plant verscheurd worden om deze vervolgens over de potten te verdelen. Het is daarbij wel belangrijk dat elke pot voldoende bladeren en wortels hebben. 

Enten 

Enten is een manier wat veel mensen gebruiken om een plant sterk te maken. Bij enten worden twee planten die verwant zijn met elkaar verbonden. Hierbij wordt de cambiumlaag dan ook met elkaar verbonden. Vervolgens zullen de twee planten aan elkaar vergroeien tot 1 plant. Ent vooral in het voorjaar, zodat de plant goed uit zichzelf kan groeien tot een sterke plant

Neem voor het enten een oude tak en gebruik de stam van een gezonde en sterke plant. Maak een schijne snee in de zijtak van de gezonde plant en in de tak van de oude plant. Schuif vervolgens de oude tak in de zijtak van de gezonde plant. Wikkel tape om de takken heen om ervoor te zorgen dat het blijft zitten. Nu is het afwachten totdat de plant een gezonde en sterke plant is. 

Marcotteren

Marcotteren is een manier van vermeerderen die niet vaak wordt uitgevoerd. Het kan dan ook alleen uitgevoerd worden met planten met leerachtige bladeren. Deze planten zullen melksap produceren bij het doorsnijden van de plant

Bij marcotteren wordt er een klein sneetje in de stam gemaakt. Soms is het zelfs nodig om een klein stukje bast weg te halen om dit sneetje te maken. Uit dit sneetje zullen er wortels groeien. Op een gegeven moment zijn de wortels groot genoeg om zelf een nieuwe plant te creëren. Snij net onder de stam om deze vervolgens in een nieuwe pot te zetten.