Duurzaamheid is tegenwoordig een groot begrip in onze samenleving en daarom is het ook niet gek dat steeds meer mensen hun steentje willen bijdragen aan een duurzame leefomgeving. De eerste stap hierbij is je woning verduurzamen, en dat kan je al doen met een aantal kleine aanpassingen! Wil jij weten hoe je dit doet? Lees dan snel verder!

Kies voor een duurzaam interieur

Misschien heb je geen idee waar je aan moet denken bij een duurzaam interieur, maar eigenlijk zijn dit gewoon meubels die lang mee gaan en van enigszins milieuvriendelijk materiaal gemaakt zijn. Daarnaast vallen tweedehands meubels ook onder een duurzaam interieur, want zo geef jij een meubel stuk een nieuw leven! Daarnaast is het ook slim om een tijdloos interieur te kiezen in plaats van met de trends mee te gaan, die wisselen namelijk snel. Anders kun je om de haverklap investeren in nieuwe meubels of accessoires, dat is natuurlijk niet milieu vriendelijk! Ben je na een tijdje toch wat meubels beu? Dan kun je ze zelf gewoon opknappen door een ander kleurtje erover heen te schilderen of andere leuke DIY projecten te bedenken. 

Gebruik energie van de zon

Zonne-energie is een van de meest duurzame vormen van energie, de opwekking gebeurd namelijk zonder CO₂-uitstoot. Daarnaast is zonne-energie circulair en kan het nooit opraken, daarom kan iedereen gebruik maken van energie van de zon! Jij kunt zelf je eigen energie opwekken door middel van zonnepanelen. Het laten plaatsen van zonnepanelen is misschien een flinke investering, maar het is ook een grote stap in het verduurzamen van je woning! Daarnaast kun jij je investering binnen 10 jaar terug verdienen, omdat je maandelijks bespaart op je energie rekening. Hoeveel jouw zonnepanelen opbrengen ligt aan de soort zonnepanelen, de zoninstraling en hellingshoek. Je kunt het rendement van je zonnepanelen zelf uitrekenen!

Minder afval produceren

Waarschijnlijk ben je al bezig met het scheiden en of recyclen van je afval, dat is een goed begin! Maar nog belangrijk is eigenlijk afval voorkomen. Afval productie en vervuiling zijn grote problemen in onze samenleving. Daarom is het belangrijk dat iedereen zijn steentje bijdraagt om zo een duurzamere leefomgeving te creëren. Je kunt dit zelf doen door katoenen tasjes te gebruiken in plaats van plastic, die je kunt hergebruiken. Je kunt oude spullen een nieuw leven geven door ze op te knappen of te verkopen in plaats van weg te gooien. Met een paar kleine aanpassingen kun jij al voor veel minder afval zorgen!