Wie op zoek is naar een fraaie erfafscheiding die ook nog eens mooi in de kleur zit, zou zeker eens naar een beukenhaag moeten kijken. Deze haag is bij uitstek geschikt voor een tuin en blijft het hele jaar in het blad. De beukenhaag is echt een natuurlijke erfafscheider, die privacy geeft en gewoon een hele mooie, natuurlijke toevoeging is aan je tuin.

Wat maakt de beukenhaag zo geschikt?
De beukenhaag is een fraaie haag, die het hele jaar in het blad zit. In de zomermaanden heeft de haag zijn gebruikelijke, prachtige groene of rode kleur en in de koudere periode maakt die kleur plaats voor een bruine kleur. De bladeren sterven dan langzaam af, maar vallen pas echt uit de haag als de nieuwe bladeren in het voorjaar klaar staan om te gaan bloeien. Dit gebeurt over het algemeen vanaf april, waarna de hele cyclus weer opnieuw begint. Je kan overigens kiezen uit een groene of een rode beukenhaag; beide zijn prachtig en net zo geschikt en beide gaan dezelfde cyclus door.

Het planten van de beukenhaag
Je kan de beukenhaag zelf planten, of je kan ervoor kiezen om een expert in te huren. Mocht je het zelf willen doen, dan is het goed om rekening te houden met een aantal punten. Ten eerste moet je altijd zorgen voor voldoende water tijdens het planten. Uitdroging ligt al snel op de loer, wat zonde zou zijn. Zorg daarom dat de kleine beukenhaag al vroeg ruim voldoende water krijgt, zodat hij goed kan groeien. Ook is het belangrijk dat de haag mooi dicht wordt, dus hou hier rekening mee met het planten. Zet de plantjes niet te ver uit elkaar en maak er een mooie, dichte haag van.

Snoei je beukenhaag goed
De beukenhaag heeft minstens een snoeibeurt per jaar nodig en het liefste doe je dat in juni. Het mag later in het jaar best nog een keer, maar we raden het af om dat nog na augustus te doen. Nachtvorst kan namelijk bijzonder schadelijk zijn voor de vers gesnoeide beukenhaag en vanaf september is dit iets waar je wel degelijk rekening mee moet houden. Ook belangrijk: snoei niet in de volle zon. Pas gesnoeide takken kunnen hierdoor verbranden, wat verdere groei belemmert en de beukenhaag dus gewoon beschadigt. Snoei daarom op een bewolkte dag en je weet zeker dat je haag hier zonder problemen doorheen komt.

Voorkom plagen in de haag
Net als zoveel planten, kan ook de beukenhaag last hebben van plagen. Met name de beukenbladluis en de spanrupsen kunnen flink huishouden in je haag. Beukenbladluizen nestelen hun eitjes in de bladknoppen, waarna ze in april uitkomen en je bladeren beschadigen. Spanrupsen, maar ook spintrupsen, vreten gewoon je haag kaal, waardoor de bladeren uitvallen en de haag kan uitdrogen. Bij goed onderhoud kan je deze beestjes weghouden, maar mocht het toch gebeuren dat ze zich in je haag nestelen, schakel dan een expert in. Die kan de plagen snel ongedaan maken, zonder de haag verder te beschadigen. Zo geniet je nog vele jaren van een prachtige, bloeiende beukenhaag.